Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Skoda Kodiaq: Ruimste SUV in zijn klasse


image/jpeg

Met een lengte van 4,70 meter, maximaal zeven zitplaatsen en de grootste bagageruimte in zijn klasse is de Skoda Kodiaq de eerste grote SUV van Skoda. Het nieuwe model wordt begin 2017 leverbaar en onderscheidt zich door alle sterke punten van het merk: een karaktervol design, buitengewoon veel interieurruimte, praktische slimheid en innovatieve technologie die normaliter enkel in hogere klassen gevonden wordt. De Skoda Kodiaq markeert bovendien de start van Skoda’s omvangrijke SUV-offensief.

De Skoda Kodiaq is een echte allrounder: de SUV is zakelijk representatief, maar ook geschikt als gezinsauto en voor vrijetijd – en waagt zich uiteraard met gemak buiten de gebaande paden.
De belijning van de Skoda Kodiaq is precies en scherp. Dubbele horizontale lijnen aan de voorzijde symboliseren veiligheid en kracht. De brede, driedimensionale radiatorgrille is opvallend en zet het robuuste karakter kracht bij. De smalle, oplopende koplampen die naadloos overgaan in de radiatorgrille maken van de Skoda Kodiaq een onderscheidende auto. De twee dubbele koplampen zorgen gezamenlijk voor een pakkend front.
De lange wielbasis en korte overhangen duiden al op een ruim interieur. De wielkasten zijn ietwat hoekig, een belangrijk onderdeel van Skoda’s SUV designtaal. De achterlichten – met de voor Skoda typerende C-vorm – worden standaard geleverd met LED-verlichting. De Kodiaq biedt keuze uit 14 carrosseriekleuren: vier unilakkleuren en tien metallicvarianten. Uiterlijke verschillen zijn terug te voeren op de drie uitrustingsniveaus: Active, Ambition en Style.

image/jpeg

Carrosserie
Met zijn forse afmetingen staat de Skoda Kodiaq aan de bovenzijde van de compacte klasse. Hij meet 4.697 mm in lengte, 1.882 mm in de breedte en is 1.676 mm hoog (inclusief dakrailing). De wielbasis is 2.791 mm. De Kodiaq is gebaseerd op het modulaire dwarsplatform (MQB) van de Volkswagen Group waarin een lichtgewicht constructie centraal staat. In combinatie met de TSI basismotor en voorwielaandrijving is het kentekengewicht van de grote SUV slechts 1.452 kg, of 1.540 kg met de 1.4 TSI-motor en vierwielaandrijving. De torsiestijfheid, productieprecisie, het rijcomfort en de botsveiligheid zijn eveneens uitstekend voor elkaar. Op het gebied van aerodynamica noteert de grote SUV een Cw-waarde van slechts 0,33.

image/jpeg

Interieur
De grote interieurruimte is typerend voor Skoda. De Kodiaq is slechts 40 mm langer de Skoda Octavia, maar biedt voor het SUV-segment een bovengemiddeld ruim interieur. Het is 1.793 mm lang, de elleboogruimte bedraagt 1.527 mm voorin, achterin is dat 1.510 mm. De hoofdruimte bedraagt 1.020mm voorin en 1.014 mm achterin. De beenruimte achterin meet maximaal 104 mm.

De grote ronde klokken hebben een nauwgezet en duidelijk ontwerp. Het stuur is in verschillende varianten leverbaar, waarvan één verwarmd. Het optionele driezone Climatronic, dat zijn eigen bediening voor de achterpassagiers heeft, is nog zo’n feature die normaliter enkel in hogere klassen gevonden wordt. De elektromechanische parkeerrem wordt via een knop geactiveerd.
  

| Disclaimer