Onze occasiontoppers


image/jpeg
 
image/jpeg

image/jpeg

Fiat Concept Centoventi: Elektrische mobiliteit voor iedereen


image/jpeg

Fiat heeft op de internationale autosalon van Genève 2019 zijn conceptauto ' Fiat Concept Centoventi' laten debuteren als visie van het merk op elektrische mobiliteit voor de massa in de nabije toekomst. Deze gedurfde visie komt rechtstreeks voort uit de 120-jarige historie van het merk, die dan ook de inspiratie bood voor de naam van het prototype: 'Centoventi' is Italiaans voor honderdtwintig.


Zonder zijn tradities te verloochenen is Fiat er in die 120 jaar steeds weer opnieuw in geslaagd te breken met het verleden en zijn blik op de toekomst te richten. Zoals in de jaren 50, toen de Fiat 500 een industriële en culturele omwenteling teweegbracht door rigoureus in te gaan tegen alle heersende opvattingen over hoe een auto in elkaar moest zitten en eruit moest zien. Het was een conceptueel en technisch meesterwerk, het eerste echte voorbeeld van betaalbare mobiliteit voor de massa in de automobielgeschiedenis.

Blanco auto
De Fiat Concept Centoventi is in feite een 'blanco' auto die door de klant telkens opnieuw kan worden ingekleurd en aangekleed al naar gelang zijn voorkeuren en behoeftes van dat moment. Dus niet alleen bij aankoop, maar ook lang daarna. Hij wordt geproduceerd in slechts één kleurstelling, die door klanten kan worden gepersonaliseerd met het '4U'-programma dat een keuze biedt uit 4 daken, 4 bumpers, 4 wielsierdeksels en 4 exterieurwrappings. Net als veel moderne apparaten biedt de Centoventi dus een grote vrijheid om hem naar eigen inzicht aan te passen. Dat kan behalve met kleuren, bekledingsstoffen en dakopties, ook door een keuze te maken uit verschillende beschikbare infotainmentsystemen en zelfs het accupakket. Dit à la carte-karakter van het concept is een van de sterkste punten ervan: eigenaars kunnen hun auto opfrissen op elk moment dat ze dat willen en hoeven niet langer te wachten op nieuwe speciale edities of facelifts. Om ze daarbij nog meer vrijheid te geven, zal direct vanaf de introductie een aanbod van 120 accessoires beschikbaar zijn waarmee zowel een nieuw businessmodel wordt gecreëerd als de aanzet tot het ontstaan van een Centoventi-community wordt gegeven.
De Fiat Concept Centoventi is kortom het resultaat van zowel een ontwerptechnische als een zakelijke uitdaging. Hij belichaamt de functionele benadering waarmee Fiat al 120 jaar auto's bouwt, wat onder andere tot uiting komt in de moderne interpretatie van enkele kenmerkende stijlelementen van de Panda uit de jaren 80. Zijn typisch Italiaanse design is een schoolvoorbeeld van Fiats 'less is more'-filosofie, die inhoudt dat een auto zoveel mogelijk wordt ontdaan van alles wat niet strikt noodzakelijk en onnodig ingewikkeld is ten gunste van meer ruimte voor mensen (More You), meer aandacht voor het milieu en de samenleving (More Care) en meer eigenheid in waarden en uiterlijk (More Fiat). Dankzij het uitspelen van deze drie troefkaarten onderscheidt de Fiat Centoventi zich met een radicaal andere kijk op elektrische mobiliteit, zowel in als buiten de stad. Door optimaal gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden van elektrische aandrijving, weet hij succesvol antwoord te bieden op de steeds grotere uitdagingen op het gebied van verkeersintensiteit, regelgeving en autokosten.

image/jpeg
  

| Disclaimer